Veelgestelde vragen

Doet het plaatsen van implantaten pijn?

Implantaten worden onder lokale verdoving geplaatst. Voorafgaand aan de behandeling wordt altijd gecontroleerd of de verdoving goed werkt. De meeste mensen, bij wie implantaten zijn geplaatst, zeggen achteraf, dat de behandeling is meegevallen. Eventuele napijn kan opgevangen worden met een goede pijnstiller, welke voorgeschreven wordt.

Kan ik mijn kunstgebit/tijdelijke tand blijven dragen?

Niemand hoeft zonder tanden te functioneren. Een kunstgebit kan gedragen blijven worden. In sommige gevallen kan er direct een tijdelijke kroon op een implantaat gemaakt worden.

Wat kosten implantaten?

Implantaten worden vergoed door de zorgverzekeraars. Er is een verschil tussen een volledig tandeloze kaak (kunstgebit) en een gedeeltelijk tandeloze kaak (eigen tanden in de kaak aanwezig). Implantaten worden vergoed vanuit de basisverzekering als er sprake is van een tandeloze kaak, die geslonken is en er een probleem is met het functioneren van het kunstgebit. De implantoloog vraagt altijd vooraf toestemming aan uw zorgverzekeraar. Bij sommige zorgverzekeraars is er een doorlopende toestemming. Wettelijk is er een eigen bijdrage voor een klikgebit. In 2021 zijn de eigen bijdragen; klikgebit bovenkaak 8%, klikgebit onderkaak 10% en klikgebit onderkaak met kunstgebit bovenkaak 17%. Aanvullende verzekeringen vergoeden veelal deze eigen bijdrage.

Bij een betande kaak wordt er altijd een behandelplan met gespecificeerde kostenbegroting gemaakt. Deze kan voorgelegd worden aan uw zorgverzekeraar met de vraag: “wat wordt er vergoed en wat moet ik zelf betalen?” zodat vooraf inzichtelijk is, wat de kosten voor u zijn.

Is het betrouwbaar?

In onze kliniek wordt er met implantaten van Nobelbiocare gewerkt. Door de Zweedse professor Branemark, van implantaten te voorzien, heeft Nobelbiocare mede aan de basis gestaan van de ontwikkeling van de moderne implantologie. Wereldwijd zijn er inmiddels vele miljoenen implantaten geplaatst. Er is ruim 40 jaar klinische ervaring met wetenschappelijke onderbouwing door onderzoek. Tandarts en implantoloog Koster plaatst sinds 1995 implantaten.

Implantaat voor jong en oud?

Implantaten kunnen worden toegepast, als de kaak is uitgegroeid. In de praktijk betekent dit vanaf 18 jarige leeftijd. Bij jonge mensen worden implantaten vaak gebruikt voor het vervangen van niet aangelegde tanden en kiezen.